sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Spelttisämpylät ripauksella puolukkaa

Teki mieli tuoretta leipää ja päädyin leipomaan spelttisämpylöitä. Taikinaan lisäsin puolukoita mukaan, sopivat hyvin leipätaikinan joukkoon. Puolukat kannattaa lisätä vasta kun pyörittelee taikinaa sämpylöiksi, silloin ne eivät värjää taikinaa niin punaiseksi, itse lisäsin puolukat jäisenä. Näistä tuli oikein meheviä sämpylöitä ja herkullisia, kannattaa kokeilla :)


 

 
n. 24kpl

6dl vettä
50g hiivaa
3tl suolaa
2rkl fariinisokeria
2dl kauralesettä
4dl spelttijauhoa
n. 8dl vehnäjauhoa
n.2dl jäisiä puolukoita

Mittaa haalea vesi ja hiiva kulhoon. Sekoita kunnes hiiva on liuennut veteen. Lisää joukkoon suola ja sokeri sekä kauraleseet ja sekoita. Lisää spelttijauhot ja suurin osa jauhoista ja vaivaa taikinaksi. Lisää loput jauhot ja vaivaa vielä hetki. Kohota taikinaa liinan alla peitettynä n. 30 minuuttia.

Kaada taikina kohotuksen jälkeen jauhotetulle leivonta-alustalle. Vaivaa taikina pötkyläksi ja jaa 24 osaan. Pyörittele paloista sämpylöitä ja samalla kun pyörität lisäile mukaan puolukat sämpylöiden sisälle ja vähän voi jäädä päällekin. Kohota sämpylöitä n. 20-30min ja paista 225 asteessa n. 15min.

Tarjoile sämpylät mahdollisimman tuoreina. Jos sämpylöitä jää yli, kannattaa ne pakastaa ja sulattaa  käytön mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti