tiistai 15. huhtikuuta 2014

Rouheinen arkileipä

Sunnuntaina satoi vettä, joten olikin hyvää aikaa leipoa leipää. Pitkästä aikaa :) Teki mieli siemeniä ja jotain rouheaa, kalttasin siemenet ja rouheet ja sitten leipomaan. Kalttaamalla rouheet ja siemenet pehmiää, muuttuu kuin puuroksi ja leivästä tulee oikein mehevä ja maukas.






2 vuokaleipää

Kalttaus:
1,5dl ruisjauhoa
1dl ruisrouhetta
1dl kauralesettä
1,5dl auringonkukansiemeniä
6dl kiehuvaa vettä

Taikinaan
3,5dl haaleaa vettä
50g hiivaa
4tl suolaa
3dl täysjyväspelttijauhoa
11-12dl vehnäjauhoa

Sekoita kaikki kalttattavat ainekset ja kaada kuuma vesi päälle. Sekoita tasaiseksi ja jätä huoneenlämpöön pariksi tunniksi.

Parin tunnin päästä liota hiiva haaleaan veteen. Lisää kalttattujen ainesten joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon suola ja spelttijauho. Vaivaa pikkuhiljaa joukkoon vehnäjauhot. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä n. tunnin verran.

Leivo taikinasta kaksi pitkulaista leipää ja aseta ne voideltuihin leipävuokiin. Anna kohota n. puolisen tuntia. Paista 250 asteessa n. 10 minuuttia, laske uunin lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 30-35 minuuttia.

Voit leipoa taikinasta myös sämpylöitä, paista niitä 225 asteessa n. 15-20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti